top of page

”Vapaaehtoistyö on palkitsevaa”

Matti Painilainen.jpg

Matti Painilainen

”Vapaaehtoistyö on monin tavoin palkitsevaa, vaikka kukaan meistä ei saa palkkaa tästä työstä”, sanoo Sympatia ry:n perustajajäsen Matti Painilainen.

Sympatia ry:n perustava kokous pidettiin Tuusulan Lotta-museolla 10.9.2011. Mukana oli noin 15 henkilöä. Sitä ennen olivat jo oikeat ihmiset kohdanneet ja miettineet yhdistyksen perustamista.

”Tutustuin 2000-luvulla Kari Niemiseen ja Reijo Ketolaan. Muodostimme hyvän tiimin, jossa yhteiset ajatukset olivat kohdallaan. Erityisesti Kari oli idearikkaudestaan tunnettu henkilö. Hän mietti sitä, miten vaikeassa elämäntilanteessa voisi auttaa ihmisiä. Erityisesti syöpäpotilaat ja heidän läheisensä olivat hänen sydäntään lähellä.”

Sittemmin kaikille perustajajäsenille tuli yllätyksenä, että Nieminen sairasti itsekin syöpää.  Viimeisillä hetkillään hän oli toivonut hyväntekeväisyysyhdistyksen perustamista nimenomaan   syöpäsairaiden auttamiseksi. Samalla voitaisiin tukea nuoria kevyen musiikin avulla.

Innostunutta väkeä tarvitaan

Matti Painilaisen ja Reijo Ketolan alkuun panema ryhmä suunnitteli innokkaasti, miten parhaiten etenisi hyväntekeväisyysasiassa.

 

”Saimme uusia energisiä ihmisiä joukkoomme ja meille tuli ikään kuin turbovaihde päälle. Sen ansiosta asiat loksahtivat nopeassa tahdissa kohdalleen ja saimme kokoon ne asiat, jotka viranomaiset tarvitsivat”.

Kun lupa-asiat olivat kunnossa, piti tehostaa toimintaa. Painilaisen mukaan tällainen hyväntekeväisyystoiminta vaatii innostunutta ja asiaan vihkiytynyttä otetta asioiden hoitamisessa. Lisäksi pitää uhrata omaa aikaa muiden hyväksi. 

Yhdistysaktiiveja oli aluksi vain kourallinen. Siitä huolimatta he pystyivät järjestämään upeita tilaisuuksia.

Tanssilla alkoi, golfilla jatkui

”Toiminta aloitettiin hyväntekeväisyystansseista. Jotkut henkilöt tulivat tansseihin ihan vain kannatuksen vuoksi. Innokkaimmat vaihtoivat kunnon tanssikengät jalkaan. Kassaan kilahteli kyllä rahaa, vaikka joskus olisin toivonut kilinän olevan ylitsevuotavampaa”, Matti naurahtaa.  

 

Aivan alkumetreillä järjestettiin myös Tähdenlentoja ja enkeleitä -kirkkokonsertti, joka keräsi mukavasti kuulijoita ja ehkä puhuttelikin heitä hyvillä esityksillä. Yhdeksi tärkeäksi tapahtumaksi on muodostunut hyväntekeväisyysgolf. Sen suosio on kasvanut hienosti yhä lisääntyvinä osallistujamäärinä.  

”Olen äärettömän iloinen siitä, että yhdistys on tullut monille tutuksi toimintamme kautta.  Lukuisten ponnistelujen ansiosta olemme voineet lahjoittaa sairaaloille muun muassa televisioita ja lepotuoleja”, Matti Painilainen päättelee.    

Teksti Mirja Karlsson

bottom of page